POSTUP PŘÍPRAVY: Má-li se upravovat větší ryba v celku pro hostinu, studený předkrm apod., tak že hlava, ploutve a ocas se nemohou použít na rosol, uvaří se den předem úpravou ryby asi v 1 ½ l slané vody po jedné vepřové a telecí nožičce a něco vepřových kůžiček s jednou mrkví, petrželí, cibulí a asi půlkou menšího celeru. Když je zelenina měkka, vyndá se a maso dále vaří až úplně do měkka. Procedí se pak do hrnku, nechá do druhého dne ustát, sebere se s povrchu tuk a plévka se užije místo vody s přidáním octa a koření k vaření ryby. Vaří-li se ryba rozkrájená, dá se vařit na kastrol zelenina do slané vody s trochou vinného octa a několika zrnky pepře, nového koření, proutkem tymiánu, několika bobkovými listy a kouskem citronové kůry. Měkká zelenina se vyndá na talíř. Mezitím se v hrnku uvaří asi1/4 l dobrého vinného octa, ryba očištěná a osolená se položí na mělkou mísu buď celá, nebo je-li rozkrájená, tedy kůží nahoru a přelévá se vařícím octem až pěkně zmodrá. Ocet se přileje do polévky a plotně, ryba se do ní vloží a vaří zvolna ne příliš do měkka. Může být spíše tužší nežli rozvařená. Hotová se vyndá na vhodnou podlouhlou mísu a nechá vychladnout. Do polévky se přidá rozpůlená hlava, zbavená žáber, usekané ploutve, ocas případně i kousky ryby a dá se opět vařit prudce asi ½ hodiny. Dle potřeby se přileje vody a octa, aby bylo dosti rosolu. Poté se polévka procedí do kamenného hrnku, do vlažné se vlijí dva vidličkou rozšlehané bílky a zvolna se vaří, až bílek vyplave sražený na povrchu. Odstaví se, nechá ustát a pak vleje, bez usazeniny na dně, do ubrousku, uvázaného na obrácené židli a nechá překapat do kamenné nádoby. Za několik hodin nebo přes noc ve studenu rosol ztuhne, může se pak usekat a střídavě s kolečky citronu se ryba na míse obloží. Nebo se z vařené zeleniny nakrájejí zoubkovaným nožem kolečka, může se přibrat i naložená červená řepa, konzervovaný zelený hrášek a květák, zeleninou se ryba na míse ozdobí, zaleje tekutým rosolem a nechá ztuhnout. Je radno nechat trochu rosolu ztuhnout na zkoušku. Kdyby nebyl dosti pevný, přidá se do horké tekutiny nějaký plátek jedlé želatiny, rozpuštěné v teplé vodě, nebo lžička želatiny v prášku, rozmíchaná vodou studenou. Upravuje-li se starší úhoř v rosolu, musí se stáhnout z kůže.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1399 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA